Ex-Kons 61192 Abdul Rahim Hairul

Abd Rahim Hairul

Abdul Rahim Hairul suku Bajau berasal dari daerah Semporna memulakan alam persekolahannya di SMK Abdullah, Semporna. Dengan kelulusan darjah enam dia memulakan kerjayanya dalam pasukan Polis Diraja Malaysia pada 25 Mac 1975. Mengikuti kursus asas sebagai rekrut di Pusat Latihan Polis Jalan Gurney, Kuala Lumpur. Selepas tamat latihan dia ditugaskan dalam cawangan Tugas Am (General Duty) ditempatkan di Balai Polis Tuaran. Bagaimanapun dia tidak meneruskan khidmatnya dalam pasukan kerana dorongan untuk menjadi usahawan dan yakin diri akan berjaya dibidang itu. Dia telah meletakkan jawatan pada 22 NOV 1982. 

 Bertemu jodoh dengan gadis keturunan Iranun dari Kota Belud dan mereka berkahwin dalam tahun 1993 di Kota Belud. Isterinya puan Bailin Bt Manggalah adalah seorang Guru Sekolah. Mereka dianugerahkan enam (6) orang anak yang merekan namakan Raha, Raiha, Rahani, Mohd Fazli dan Samad.

Keluarga ini kini menetap di Kg Unta Lahad Datu telah menyertai Persatuan Bekas Polis Malaysia Cawangan Silam. Katanya dia gembira dapat bersama dalam persatuan ini yang kini berusaha mengumpul bekas-bekas polis yang menetap di Lahad Datu, Kunak dan Semporna disertai dengan pelbagai usaha mengakrabkan hubungan silatulrahim bukan saja antara ahli tetapi antara keluarga masing-masing. Usaha ini seharusnya diberi sokongan penuh demi mengangkat nama baik bekas-bekas polis sebagai kelompok masyarakat yang terdidik dengan luas pengalaman serta terkenal berdisiplin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: